Jak to u nás chodí
Pokud jste se rozhodli zužitkovat ovoce v naší pálenici, můžete si vybrat jeden ze dvou možných způsobů:
1. Dovezete pouze ovoce
Po odvážení a příslušné úpravě bude ovoce kvašeno v kvasných tancích společně s ovocem dodaným ostatními pěstiteli. Po vypálení Vás vyzveme k odběru destilátu, který má standardní stupňovitost 50% obj. Tímto způsobem zpracováváme pouze jablka, hrušky a švestky.
2. Připravíte si svůj vlastní kvas
Budete-li chtít vypálit svůj vlastní kvas, je nutné ho připravit v množství alespoň 150 kg. Potom si pouze telefonicky dohodneme termín vypálení (v závislosti na stavu kvasu), kvas za Vaší přítomnosti vypálíme a Vy si sami určíte, na jakou stupňovitost chcete hotový destilát naředit.
Domácí příprava kvasu
Pro přípravu kvasu použijte pouze zdravé a dobře vyzrálé ovoce zbavené nečistot a ostatních příměsí (listí, trávy...).
Vyberte vhodnou kvasnou nádobu z inertního materiálu - plastu, nerezu nebo kameniny. V žádném případě nepoužívejte např. železné sudy. Nádobu po naplnění uzavřete víkem, víko však nikdy nenasazujte příliš těsně nebo jinak mechanicky nepřipevňujte. Z kvasu musí odcházet tvořící se oxid uhličitý. Vhodné je opatřit víko nádoby kvasným uzávěrem.
Tvrdé ovoce (jablka, hrušky) rozdrťte nebo nastrouhejte, švestky pouze v sudu lehce pomačkejte, třešně je nutné odstopkovat !
Kvasnou nádobu neplňte více než na 80 % jejího objemu.
Nejkvalitnější produkt získáte pomalým kvašením při nižších teplotách. Výsledné kvalitě neprospívá umístění kvasu na přímém slunci - dochází ke ztrátám alkoholu a aroma a současně s tím také k vyšší tvorbě některých nežádoucích sloučenin.
Kvas zbytečně nemíchejte !
Dobu kvašení ovlivňuje mnoho faktorů (teplota, obsah zkvasitelných cukrů, kyselost a samozřejmě druh ovoce).
Rada na závěr
Dovezte Vaše ovoce do naší pálenice a my se již o vše postaráme za Vás. Ušetříte čas a práci při obtížné manipulaci s hotovými kvasy a jejich převozem.

